Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: The most effective indoor environmental quality factors related to worker satisfaction and performance
Další názvová informace: a case of the administrative office building at Ferdowsi University of Mashhad
Překlad: Nejúčinnější faktory kvality vnitřního prostředí související se spokojeností a výkonností pracovníků: případ administrativní budovy na Ferdowsi University of Mashhad
Autor: Motalebi, Ghasem
Klíčové slovo: kanceláře
kvalita
prostředí pracovní
sebehodnocení
spokojenost
výkon pracovní
Anotace: Vliv kancelářského prostředí na zaměstnance přitahuje pozornost mezioborového výzkumu. Tato studie zkoumala rozdíly ve spokojenosti pracovníků a jejich sebehodnocení pracovního výkonu s ohledem na parametry kvality vnitřního prostředí (indoor environmental quality. IEQ) v osobních pracovních prostorech mezi třemi typy kanceláří (uzavřená soukromá kancelář, uzavřená společná kancelář a kóje s vysokými příčkami v rámci velkoprostorových kanceláří). Ke sběru a analýze dat od 175 pracovníků v administrativní budově Ferdowsi University byl použit standardní průzkum provedený Centrem pro zastavěné prostředí (Centre for the Built Environment, CBE). Průzkum CBE klasifikuje parametry IEQ do sedmi hlavních kategorií. Bez ohledu na typ kanceláře byla zjištěna pozitivní korelace mezi spokojeností a vlastními výsledky ve všech faktorech IEQ s výjimkou čistoty a údržby. Na základě analýzy hlavních komponent byl faktor čistoty a údržby nejúčinnější v uzavřené soukromé kanceláři a uzavřené společné kanceláři.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: International Journal of Occupational Safety and Ergonomics
Ročník: 27
Číslo: 2
Rozsah (stránky): s. 358-370
Rok vydání: 2021
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuThe most effective indoor environmental quality factors
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}