???persistent.caption.title??? |
???persistent.caption.value??? |
|
Clavius tčíslo: |
|
Překlad: |
Příprava a modifikace hybridních sloučenin na bázi GO-biocharu a ověření jejich sorpčních vlastností
|
Rozšířená anotace: |
|
Jazyk dokumentu: |
eng
|
Ročník: |
84
|
Číslo: |
84
|
Rozsah (stránky): |
s. 61-66
|
Název zdroje: |
Chemical Engineering Transactions
|
Rok vydání: |
2021
|
Publikovat na bozp-info: |
|
Forma publikování: |
|
Perex: |
|
Datum publikování: |
|
Publikováno na URL: |
|
Připojené soubory: |
Roupcova a kolektiv_Preparation and modification
|
Název: |
Preparation and modification of hybrid compounds based on GO-Biochar and verification of their sorption properties
|
Další názvová informace: |
|
Klíčové slovo: |
grafen
biochar
vlastnosti
fenoly
sorpce
|
Autor: |
Roupcová, Petra
Klouda, Karel
Kubátová, Hana
Slivková, Simona
|
Anotace: |
Oxid grafenový (GO) je hydrofilní sloučenina založená na oxidaci grafitu v prostředí kyseliny sírové se silnými oxidačními činidly (KMnO4). Chemie GO nachází mnoho aplikací v oblasti životního prostředí (adsorpce znečišťujících látek ve vodě), v biomedicíně (antibakteriální, antiagregační a protinádorové účinky), v elektrotechnice (Li-baterie, superkondenzátory) a v materiálové oblasti (kostní cement, kompozitní sloučeniny) atd. Tento článek stručně popisuje základní informace o jedné z nejdůležitějších uhlíkových nanosloučenin - oxidu grafenu. Současně zkoumá, jak způsob zpracování vstupní suspenze ovlivňuje tepelné vlastnosti GO-Biocharu, kontakt produktu GO s biocharem, snahu o odstřeďování GO a sorpční kapacitu sloučenin na bázi GO a biocharu vůči fenolu z fenolových vod a dalším vybraným látkám. Výsledky provedených experimentů ukazují, že adsorpční schopnosti biocharu se při jeho modifikaci zlepšují (Biochar má sorpční kapacitu v případě fenolové vody 89,90 mg/g ve srovnání s adsorpčním produktem Biochar na GO, který má sorpční kapacitu v případě fenolové vody 111,60 mg/g).
|
Bezpečnostní úroveň: |
|
Druh: |
nezadáno
|
Odkaz na dokument (URL): |
|
Původní znění: |
|