Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Možnosti využití jednoduché sebehodnotící otázky pro měření úrovně pracovního stresu v průřezových dotazníkových šetřeních kvality pracovního života
Další názvová informace:
Překlad:
Autor: Vinopal, Jiří
Klíčové slovo: stres pracovní
hodnocení subjektivní
kvalita práce
kvalita života
průzkumy
metody
Anotace: Tento článek zkoumá potenciál použití jednoduché otázky sebehodnocení k měření úrovně vnímaného stresu respondentů ve standardních průřezových průzkumech. Tento cíl je založen na praktických zkušenostech: i když existuje řada teoreticko-empirických přístupů k měření stresu na pracovišti, design a velikost výzkumných nástrojů z nich odvozených často překračují limity pro zahrnutí do typického dotazníku průřezového průzkumu. Potenciál použití jednoduché stupnice sebehodnocení se hodnotí z hlediska statistických vztahů stupnice s (a) subjektivní kvalitou pracovního života měřenou pomocí standardní otázky spokojenosti s prací, (b) subjektivním indexem kvality pracovního života a ( c) index nesrovnalostí. Výsledky výzkumu odhalují některé problémy týkající se kontextu, platnosti a spolehlivosti při používání jednoduchých stupnic sebehodnocení pro měření komplexních jevů, jako je stres na pracovišti. Bez ohledu na tyto limity tato studie ukazuje, že krátké měření subjektivního stresu přináší uspokojivé výsledky a nabízí interpretační potenciál.
Jazyk dokumentu: cze
Název zdroje: Data a výzkum
Ročník: 5
Číslo: 1
Rozsah (stránky): s. 35-57
Rok vydání: 2011
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuMožnosti využití
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}