Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Zwischen Eigeninitiative und Unterstützung "von oben"
Další názvová informace: die Rolle von Arbeitszeitautonomie und Führung in der Vertrauensarbeitszeit
Překlad: Mezi sebeřízením a podporou supervizora: role autonomie pracovní doby a vedení v pracovní době založené na důvěře
Autor: Seitz, Julia
Klíčové slovo: autonomie
doba pracovní
důvěra
flexibilita
požadavky pracovní
pracovníci vedoucí
sebeřízení
supervizoři
vztahy pracovní
Anotace: Tato studie zkoumá roli autonomie pracovní doby a výměny vůdce-člena v dohodách o pracovní době založených na důvěře. Vyvolává otázku, zda tyto zdroje zmírňují účinek vysokého pracovního zatížení a požadavků na sebeřízení. Autoři použili vzorek zaměstnanců, kteří pracují v rámci dohody o pracovní době založené na důvěře, a zkoumali, zda tyto zdroje, v souladu s modelem požadavků na pracovní zdroje, ovlivňují účinek pracovních požadavků na pracovní zatížení. Výsledky ukazují, že výměna vůdce-člena, a tedy důvěryhodný vztah s nadřízeným, může pomoci vyrovnat se zvláštními požadavky pracovní doby založené na důvěře. Tento efekt lze prokázat jak pro pracovní vytížení, tak pro požadavky na sebeřízení. Autonomie pracovní doby nemá zmírňující účinek, pouze oslabuje negativní dopad pracovní zátěže na spokojenost s prací. Autonomie pracovní doby a výměna vůdčích členů lze tedy definovat jako klíčové zdroje ve vysoce flexibilních úpravách pracovní doby, jako je pracovní doba založená na důvěře. Role autonomie pracovní doby by však neměla být přeceňována.
Jazyk dokumentu: ger
Název zdroje: Zeitschrift für Arbeitswissenschaft
Ročník: 73
Číslo: 4
Rozsah (stránky): s. 380-393
Rok vydání: 2019
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuZwischen Eigeninitiative
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}