Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Characterization of airborne particles from cleaning sprays and their corresponding respiratory deposition fractions
Další názvová informace:
Překlad: Charakterizace vzdušných částic z čisticích sprejů a jejich odpovídající dechové depoziční frakce
Autor: Lovén, Karin
Klíčové slovo: aerosoly
částice polétavé
distribuce
expozice pracovníků
prostředky čisticí
spreje
úklid
velikosti
Anotace: Pracovníci úklidových služeb jsou vystaveni mnoha rizikovým faktorům, včetně manipulace s čisticími prostředky. Epidemiologické studie ukazují, že mají vysoký výskyt astmatu a dalších respiračních příznaků. Některé studie naznačují ještě větší výskyt astmatu u jedinců, kteří pravidelně používají čisticí spreje. Je známo, že spreje vytvářejí aerosol, který může vystavit dýchací systém chemickým látkám. Znalost fyzikálních charakteristik částic ve vzduchu, jakož i charakteristik plynné fáze, je nezbytná k určení toho, jak ovlivňují dýchací cesty a proč způsobují nepříznivé příznaky dýchacích cest. Cílem této studie bylo charakterizovat aerosoly ze sedmi různých rozprašovačů určených pro okamžité použití, a to z hlediska celkové vzdušné hmotnostní frakce, distribuce velikosti částic a tvorby nových částic z ozonových reakcí. Dalším cílem bylo vypočítat podíl depozice měřených částic.
Jazyk dokumentu: eng
Název zdroje: Journal of Occupational and Environmental Hygiene
Ročník: 15
Číslo: 9
Rozsah (stránky): s. 656-667
Rok vydání: 2019
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkucharacterization of airborne particles
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}