Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Psychische Gesundheit im Fokus
Další názvová informace: aktuelle Studie analysiert auf europäischer Ebene Gesundheit und Sicherheit im Bausektor
Překlad: Duševní zdraví v centru pozornosti: současné analýzy studií na evropské úrovni v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve stavebnictví
Autor: Merz, Bernd
Klíčové slovo: bezpečnost práce
BOZP
Evropská unie
stavebnictví
studie
trendy
zdraví duševní
Anotace: Stavebnictví má velký význam pro evropské hospodářství (14,5 milionů pracovních míst s podílem 8,9 % celkového hrubého domácího produktu EU). Zároveň je toto odvětví spojeno s mnoha riziky, což opět vyžaduje existenci a řádné provádění zdravých politik v oblasti BOZP včetně právního rámce pro bezpečnost práce ve stavebnictví. Podle údajů Eurostatu více než pětina všech vážných pracovních úrazů ve stavebnictví se děje v členských státech EU. Aby bylo možné účinně čelit pracovním rizikům, je třeba čelit novým výzvám v tomto odvětví (vyšší úroveň mobility v práci, zvyšování věku pracovních sil, digitalizace, větší složitost organizace práce atd.), které ovlivňují důležité změny ve stavebnictví a jeho pracovním prostředí. Autor popisuje vývoj evropského pracovního trhu ve stavebnictví, stručné zprávy z jednotlivých zemí EU a výsledky německého projektu Duševní zdraví v odvětví stavebnictví. Konstatuje, že k některým výsledným trendům patří i méně stabilní pracovní vztahy, rostoucí míra zastaralých dovedností na pracovišti a větší význam duševního stresu v této oblasti. Závěrem uvádí doporučení pro aktéry v EU v oblasti stavebnictví.
Jazyk dokumentu: ger
Název zdroje: BauPortal
Ročník: 131
Číslo: 4
Rozsah (stránky): s. 18-20
Rok vydání: 2019
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkupsychische gesundheit im fokus
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}