Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Vier Ansätze zum Erhalt und zur Förderung der Gesundheit im Betrieb
Další názvová informace:
Překlad: Čtyři přístupy k ochraně a podpoře zdraví na pracovišti
Autor: Faller, Gudrun
Klíčové slovo: BOZP
ochrana zdraví
opatření preventivní
podpora zdraví
pracoviště
přístupy
rozvoj
Anotace: Prvním přístupem k ochraně a podpoře zdraví na pracovišti je organizační rozvoj, který zahrnuje odraz nových zkušeností společně s trvalými rozhodnutími. Novější kritika je zaměřena na nedostatečnou konektivitu tradiční koncepce organizačního rozvoje se zásadami globalizovaných konkurenčních vztahů. Dalším přístupem je přístup vedení k organizačním změnám převzetím odpovědnosti delegovaných pracovníků a uvedení podnikových strategií do provozu. Ujištění, že důsledné dodržování zásad řízení zajišťuje ekonomický úspěch společnosti, je přáním tvůrců rozhodnutí společnosti. Jedná se proto spíše o pokus o kontrolu zdravotního chování zaměstnanců než o kritický pohled na pracovní podmínky. Proto se prosazuje další přístup, a to prevence chování během provozu (dle norem). Příčiny zdravotních rizik vyvolaných pracovním stresem jsou často skryté. Aby bylo možné je řešit v rámci preventivních koncepcí, je nutné se zaměřit na problémy "postižených"
a jak je vnímají. Také nesmí být zapomenuto na všechna opatření prevence chování na dobrovolném základě. Autorka se podrobněji věnuje zajištění podpory zdraví na pracovišti. Podle jejího názoru nastavení podmínek na centrální úrovni pro zachování a zlepšení podpory zdraví na pracovištích leží na politické a společenské úrovni.
Jazyk dokumentu: ger
Název zdroje: Sicher ist Sicher
Ročník: 68
Číslo: 11
Rozsah (stránky): s. 478-481
Rok vydání: 2017
Publikováno na URL:
Připojené soubory: Soubory k článkuVier Ansätze zum2
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}