Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Řízení výkonnosti lidského faktoru ve firmě Baťa
Název v angličtině: The Workforce Management in Baťa Enterprise
Autor: Miserovská, Barbora
Anotace: Předmětem diplomové práce je popis procesů řízení a optimalizace výroby a práce dílenských pracovníků v podniku Baťa v meziválečném období a zhodnocení jejich vlivu na faktickou výkonnost podniku. Teoretická část se věnuje oblastem kalkulací, rozpočetnictví, nákladového účetnictví a mzdových soustav, jak je chápe teorie tehdejší doby, a organizaci, řízení a normování práce vycházejícím především z praxe F. W. Taylora, F. B. Gilbretha a H. Forda. Praktická část zahrnuje popis všech výše zmíněných oblastí uplatňovaných ve firmě Baťa a dalších specifických prvků řízení ovlivňujících výkonnost pracovníků. V závěru práce jsou pak procesy řízení a optimalizace výroby a lidské práce v podniku Baťa srovnány se soudobými zahraničními systémy, komplexně shrnuty a zhodnoceny.
Anotace v angličtině: The goal of the thesis is to describe the processes of the production and the workforce management and optimization in the Baťa enterprise during the interwar period and to evaluate their impact on the real performance of the company. The theoretical part is devoted to the areas of calculation, budgeting, cost accounting and wage payment systems from the perspective of the theory of that time, and work organization, management and standardization based especially on practices of F. W. Taylor, F. B. Gilbreth and H. Ford. The practical part describes all the above-mentioned areas which were applied in the Baťa enterprise too and other specific elements of its management which had an influence on the workforce productivity. The last two chapters deal with a comparison of the Baťa´s processes of the production and the workforce management and optimization with the contemporary foreign management systems and provide an overall summary and evaluation of the Baťa´s processes.
Klíčové slovo: faktor lidský
organizace
organizace práce
racionalizace
Typ: diplomová
Vysoká škola: Masarykova univerzita
Fakulta: Ekonomicko-správní fakulta
Katedra/ústav:
Vedoucí práce: Ing. František Kalouda, CSc.
Město: Brno
Rok: 2014101 s.
Rozsah (stránky): 101 s.
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubor ke studentské práci14_Posudek_DP-vedouci__2014__Miserovska__1_
Soubor ke studentské práciPlny_text_prace
Soubor ke studentské práciPosudek_DP-oponent_Miserovska
Soubor ke studentské práciPriloha
zobrazen soubor 1 z 4  Další Poslední
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}