Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Ergonomie v práci dentální hygienistky
Název v angličtině: Ergonomics in the proffession of dental hygienist
Autor: Motyčková, Kateřina
Anotace: Bakalářská práce se zabývá ergonomickými aspekty práce dentální hygienistky, je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je ergonomie dále členěna na ergonomii práce a prostředí. Ergonomie práce zahrnuje zásady správné ergonomie aplikované na profesi dentální hygienistky, zejména vhodným držením těla ošetřujícího, korektní polohování pacienta, zóny pohybu ošetřujícího vzhledem k pacientovi a práci s nástroji. Ergonomie prostředí se zabývá řádným osvětlením pracovního pole a celé ordinace, systémem v uspořádání pracovních pomůcek a instrumentária pro ošetření a ergonomicky zařízeného vybavení ordinace. Navazující praktická část předkládá průzkum formou dotazníkového šetření zaměřený na dentální hygienistky a jejich způsob výkonu práce z hlediska ergonomie. Druhá polovina praktické části nabízí náhled na prevenci muskuloskeletálních onemocnění formou cviků určených pro dentální hygienistky a zubní lékaře. Cílem této práce je přehled aktuálních poznatků v oblasti ergonomie a implementace těchto zásad na obor dentální hygieny.
Anotace v angličtině: This bachelor thesis deals with ergonomic aspects of the dental hygienist’s work; it’s divided into theoretical and practical section. In the theoretical section, the ergonomics is segmented into ergonomics of work and ergonomics of environment. The work ergonomics includes principles of correct ergonomics, applied in the work of the dental hygienist, especially by appropriate posture of the nursing person, correct adjusting of the patient, movement zones of the nursing person in the relation to the patient and work with the instruments. The environment ergonomics deals with the right lightning of the work field and the entire surgery, system of organizing the work tools and instruments for treatment and ergonomic equipment of the surgery. The consequent practical section presents a research in the form of survey which is focused on the dental hygienists and their way of work performance with respect to ergonomics. The second half of the practical section offers a look onto the prevention of musculoskeletal diseases in the form of exercises, designated for dental hygienists and dentists. The goal of this thesis is to provide a summary of the current knowledge in the field of ergonomics and an implementation of these principles on the field of dental hygiene.
Klíčové slovo: ergonometrie
ergonomie
lékaři zubní
onemocnění muskuloskeletální
prevence
Typ: bakalářská
Vysoká škola: Masarykova univerzita
Fakulta: Lékařská fakulta
Katedra/ústav:
Vedoucí práce: doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D.
Město: Brno
Rok: 201576 s.
Rozsah (stránky): 76 s.
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubor ke studentské práciErgonomie_v_praci_dentalni_hygienistky
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}