Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Knihovna jako pracoviště
Název v angličtině: Library as a Workplace
Autor: Vostatková, Barbora
Anotace: Bakalářská práce „Knihovna jako pracoviště“ se zabývá problematikou vybavení knihovnických pracovišť v České republice. Teoretická část práce se zabývá vývojem knihovnické profese a s ní spojeným pracovištěm, a třemi základními okruhy – ergonomií práce, legislativním nařízením a financováním knihoven. V části, která je zaměřena na ergonomii, jsou uvedené různé aspekty hodnocení pracoviště, jako například ovzduší, teplota nebo osvětlení. V kapitole o legislativě je zmíněn Zákoník práce a Směrnice Evropské Rady pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci a jejich body vztahující se ke knihovnickému pracovišti. Kapitola Financování knihoven popisuje, odkud se získávají peníze. Praktická část je kvantitativní výzkum, který se zaměřuje na zařízení, kterými jsou knihovny vybaveny v České republice. Výzkum proběhl pomocí dotazníkového šetření, kde knihovníci odpovídali na otázky, týkající se kompletnosti vybavení pracovišť.
Anotace v angličtině: Bachelor thesis „Library as a workplace“ deals with the issue of library facilities workplaces in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis deals with the development of librarian profession and the associated workplaces, and three basic topics - ergonomy, law and financing of libraries. One part is focused on the ergonomy and there are some various aspects of the evaluation work, such as air, temperature or lighting. In the chapter focused on legislation is mentioned Labor Code and EU 89/654/EEC COUNCIL DIRECTIVE concerning the minimum safety and health requirements for the workplace and their points relating to librarian workplace. Chapter describes the funding of libraries and where the money come´s from. The practical part is of the quantitative research on the device, which are libraries in the Czech Republic equipped. Research conducted using a questionnaire survey, where librarians answer questions regarding the completeness of the equipment sites.
Klíčové slovo: knihovny
ergonomie
pracoviště
Typ: bakalářská
Vysoká škola: Masarykova univerzita
Fakulta: Filozofická fakulta
Katedra/ústav: Ústav české literatury a knihovnictví
Vedoucí práce: RNDr. Danuše Lošťáková
Město: Brno
Rok: 200952 s.
Rozsah (stránky): 52 s.
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubor ke studentské práciteorie2
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}