Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Pracovní úrazy a nemoci z povolání - srovnání dávek podle zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců s náhradami podle zákoníku práce
Název v angličtině: Work Accidents and Occupational Diseases - the Comparison of Benefits according to the Act of Accidental Insurance of Employees with Compensations according to the Labour Code
Autor: Langová, Zuzana
Anotace: Tématem této diplomové práce je srovnání odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání. To je nyní upraveno v zákoníku práce, ale od 1.1.2013 nabyde účinnosti nový zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců a od té doby se odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání bude řídit podle tohoto zákona. V diplomové práci se obecně zabývám odpovědnostními vztahy, konkrétněji se věnuji odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání. Stručně zmiňuji požadavky na bezpečenost a ochranu zdraví při práci a vysvětluji i některé základní pojmy, které se týkají tématu práce. Hlavním předmětem práce je vymezení současných i budoucích náhrad. Následně pak srovnávám dávky, které budou poskytovány podle zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, s náhradami podle zákoníku práce. Poslední kapitola obsahuje úvahy de lege ferenda.
Anotace v angličtině: The subject of this diploma thesis is comparison of compensation for work accidents and occupational diseases. It is now regulated by the Labour Code, but since 1.1.2013 will come into effect new Act of Accidental Insurance of Employees and since then will be compensation for work accidents and occupational diseases followed according to this Act. In diploma thesis I generally deal with responsibility relationships, specifically I devote to employer’s liability for damage by work accidents or occupational diseases. I briefly refer requirements for safety and health protection at work and I also explain some basic concepts which are related to the topic of thesis. Main subject of this thesis is to define contemporary and future compensations. Subsequently I compare benefits which will be provided according to the Act of Accidental Insurance of Employees with compensations according to the Labour Code. The last chapter contains considerations de lege ferenda.
Klíčové slovo: pojištění úrazové
nemoci z povolání
úrazy pracovní
náhrady
zákoník práce
Typ: diplomová
Vysoká škola: Masarykova univerzita
Fakulta: Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Katedra/ústav: Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení
Vedoucí práce: JUDr. Jana Zachovalová, Ph.D
Město: Brno
Rok: 201273 s.
Rozsah (stránky): 73 s.
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubor ke studentské prácioponentsky_posudek-Zuzana_Langova
Soubor ke studentské práciCela_diplomka
zobrazen soubor 1 z 2  Další Poslední
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}