Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Sociální dopady zákoníku práce
Název v angličtině: Social Impact of the Labour Code
Autor: Valenta, Daniel
Anotace: Tato diplomová práce se zabývá českým zákoníkem práce a jeho sociálními dopady na život české společnosti. Pomocí analýzy vybraných institutů zákoníku práce poukazuje na pozitivní i negativní aspekty pracovněprávní úpravy. Hlavní pozornost je věnována vzniku a skončení pracovního poměru, výpovědní lhůtě a minimální mzdě. Pro ilustraci je uvedeno i malé srovnání s právní úpravou ve dvou dalších státech Evropské unie. V jedné z kapitol se zabývá úlohou odborů, jak je chápána zákoníkem práce v porovnání s tím, jak ji chápou mnohé odborové organizace
Anotace v angličtině: This final year diploma thesis explores the Czech Labour Code and its social impacts on the life of the Czech society. Through an analysis of selected legal concepts of the Labour Code, it points out both positive and negative aspects of the labour related regulations. The main focus is given to the establishment and termination of employment relationship, notice period and minimum wage. To demonstrate the point, a brief comparison of the legislation for two other countries of the European Union is provided. One of the chapters elaborates on the role of the unions as is construed in the Labour Code while comparing it with how it becomes conceptualized by union organizations.
Klíčové slovo: právo pracovní
zaměstnanci
zaměstnanost
zaměstnavatelé
poměr pracovní
odbory
Typ: diplomová
Vysoká škola: Masarykova univerzita
Fakulta: Právnická fakulta
Katedra/ústav: Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení
Vedoucí práce: doc. JUDr. Milan Galvas, CSc.
Město: Brno
Rok: 201565 s.
Rozsah (stránky): 65 s.
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubor ke studentské práciDP3
Soubor ke studentské práciOponent_Valenta
Soubor ke studentské práciValenta-ved
zobrazen soubor 1 z 3  Další Poslední
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}