Prohlížeč má zakázaný Javascript. Prosím, povolte ho pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
Prohlížeč má zakázané cookies. Prosím, povolte je pro plnou funkčnost systému a obnovte stránku.
 
Zavřít režim celé obrazovky
Název: Průvodce vědou a výzkumem (nejen) pro studenty doktorského studia
Další názvová informace:
Překlad názvu:
Autor: ŘEHÁK, David
ŠENOVSKÝ, Pavel
Klíčové slovo: věda
výzkumy
výzkumy BP
inovace
metodologie
Anotace: Kniha určena čtenářům jako určitý úvod do složitého prostředí vědy a výzkumu, který jim umožňuje mnohem rychlejší a efektivnější adaptaci v tomto prostředí.Kniha je rozdělena do sedmi vzájemně provázaných kapitol. V kapitole první se čtenář seznámí se základy moderního pojetí věd a vědeckého zkoumání. Na tuto kapitolu navazuje kapitola druhá, která čtenáři poskytne nástroje potřebné pro efektivní volbu toho, kde bude publikovat a umožní také měřit dopady publikovaných výsledků. Kapitola 2 je tedy věnována scientometrii.Problematice právní úpravy postavení vědy, výzkumu a inovací v České republice se věnuje kapitola 3. V této kapitole je také popsána úloha státu v oblasti vědy a výzkumu stejně jako základní filozofie hodnocení jednotlivých výzkumných organizací a také grantových programů.
Čtvrtá kapitola se zabývá poskytováním podpory vědy a výzkumu – granty, jako základním prostředkem pro financování výzkumných aktivit. V této kapitole jsou rozebráni jednotliví poskytovatelé podpory a jejich zaměření od rámcových programů EU až po resortní poskytovatele podpory.
Problematika výkaznictví v Rejstříku informací o výsledcích (RIV) a způsobu hodnocení vědy a výzkumu je přiblížena v kapitolách 5 a 6. Výklad je zaměřen především na jednotlivé typy výsledků vědy a výzkumu, způsobu jejich vykazování a také hodnocení.
Závěrečná kapitola poskytuje praktické pokyny k publikování výsledků. Poukazuje na možnosti prezentace sebe sama a propagace dosažených výsledků pomocí volně dostupných a bezplatných nástrojů.
Vydání: 1. vyd.
Místo vydání: Ostrava
Nakladatel: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Rok vydání: 2013
Země vydání: Česká republika
Jazyk dokumentu: cze
Název edice:
Číslo části:
Název části:
Označení svazku:
Počet stran: 111 s.
Další údaje o rozsahu: 978-80-248-3252-4
ISBN:
Odkaz na dokument (URL):
Připojené soubory: Soubory ke knizePrůvodce-VaV_elektronická-verze
Odborná knihovna VÚBP, Jeruzalémská 1283/9, 110 00 Praha 1, E-mail: knihovna@vubp.cz
Tento výsledek byl finančně podpořen z institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na léta 2018–2022 a je součástí výzkumného úkolu 05-S4-2021-VÚBP Zefektivnění vyhledávání v digitálním archivu BOZP Safe a propojení s Encyklopedií BOZP, řešeného Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, v. v. i., v letech 2021–2022.
{{'asyncop.tasklist' | i18n}}
{{job.message}} {{job.fileName}}